JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Öppen fordonsplattform för apputvecklare
Godstransporter och kollektivtrafik. Det är två målgrupper för den standardiserade plattform baserad på öppen källkod som Vehicle ICT Arena på Lindholmen i Göteborg lanserat. Tanken är göra det lättare att ta fram Androidappar för fordonstillämpningar.
– Tänk dig att du har en inbyggd appbutik i ditt fordon precis som du har i mobiltelefonen. Det kan i framtiden bli möjligt genom ett globalt ekosystem för inbyggd mjukvara och tjänster som baseras på open source-programvara. Plattformen som lanseras idag är ett steg i denna riktning, säger Peter Kembro på Combitech.

Utvecklingsplattformen, med namnet Automotive Grade Android (AGA), bygger på öppen källkod. Det innebär att vem som helst kan ta del av och använda den färdiga mjukvaran för att utveckla uppkopplade tjänster som använder sig av information från fordonet, till exempel GPS-positionering, hastighet och bränsleförbrukning.

Fordonsindustrin har dock högre krav på säkerhet än många andra branscher så därför är plattformen utrustad med specifika regler som säkerställer att apparna kan användas på ett säkert sätt i fordon. Utvecklare kan även testa sina appar genom plattformen, som innehåller ett infotainmentsystem med simulerad fordonsdata.

– Plattformen är intressant bland annat för godstransporter och inom kollektivtrafik, där det finns behov av att till exempel premiera ekonomisk körning eller öka effektiviteten i godshanteringen. Här kan informationsflödet från fordonen användas för att effektivisera kritiska områden som ruttplanering och bränsleåtgång, säger Kent Eric Lång på Vehicle ICT Arena.

Plattformen har utvecklats av Combitech i samarbete med Swedspot på uppdrag av Vehicle ICT Arena, som medfinansieras av Västra Götalandsregionen och Vinnova. Vehicle ICT Arena har AB Volvo samt Volvo Cars Corporation som kärnpartners och ytterligare 32 organisationer som partners.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)