JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska JLT har tåligaste datorn
Stora hamnar är en oerhört utmanande miljö för datorer. Där är fukt och salt i luften, stundtals  gassande sol och allt som oftast besvärligt att kommunicera trådlöst. I en EU-sponsrad upphandling med alla stora aktörer närvarande valdes nyligen det lilla Växjöföretaget JLT:s stryktåliga datorer till att sköta en av Polens största hamnar. 70 svensktillverkade datorer sitter nu på plats i hamnen.
Hamnoperatören BCT, Baltic Container Terminal Gdynia, är kunden som placerat de 70 datorerna, JLT:S Verso 12, i hamnkranar, stora gaffeltruckar och annat runt om på hamnområdet.  

Transporthamnar är extremt beroende av hur effektivt det går att exempelvis flytta containrar från skepp till land och vidare till slutdestinationen. Därför är en av de stora utmaningarna själva kommunikationssystemet. Lösningen måste garantera trådlös täckning i hela hamnen.

– I datorerna använder man en kombination av wifi och 3G. De är så beroende av 3G att de använder två oberoende 3G-nät, så från oss har de köpt Versodatorer med inbyggt 3G plus ett ruggat 3G-modem som egentligen är tänkta för datorer utan 3G, förklarar Per Holmberg, vd på JLT Mobile Computers.

Det som gjorde att JLT vann just denna upphandling är självfallet att grundkraven möttes. Det betyder  att datorerna måste klara att sitta utomhus i åratal under besvärliga förhållanden.

– Men vi vann också på att datorn är väldigt kompakt. Med en 12-tums skärm så är den mindre än många av våra konkurrenter. Det är viktigt, för i en kran vill man inte ta för mycket plats. Sen kunde erbjuda ett 5-årigt servicekontrakt som också var viktigt, förklarar Per Holmberg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)