JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskamerikansk kondensator-vd till IVA

Svenskamerikansk kondensator-vd till IVA

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien har valt in fem nya utlandsboende ledamöter däribland kondensatortillverkaren Kemets rockande vd Per-Olof Lööf.
Amerikanska Kemet är en av de största kondensatortillverkarna med en omsättning på 834 miljoner dollar för det senaste räkenskapsåret. Förutom en svensk vd har företaget verksamhet i Sverige sedan köpet av Evox Rifa år 2007.
Den svenska fabriken ligger i Gränna och tillverkar elektrolytkondensatorer. Företaget har också en enhet i Algutsrum på Öland som fungerar som utvecklingsavdelning.

Per-Olof Lööf har varit vd på Kemet sedan april 2005 med uppgift att vända bolaget. En uppgift han lyckade med.

Före Kemet arbetade han på managementfirman Quanstar och innan dess var han vd för Sensormatic som också är noterat på en amerikansk börs och tillverkar butikslarm och videkameror.

– Jag är nog den ende svensk som kört två börsnoterade amerikanska bolag, berättade han för Elektroniktidningen 2007 i en längre intervju (länk).

Per-Olof Lööf är ursprungligen civilekonom från Handels men hamnade ganska omgående i USA. Han lämnade Sverige första gången i mitten av sjuttiotalet.

Han kom dock tillbaka efter några år för att bygga upp managementföretaget Andersens svenska verksamhet.

– Jag lämnade Sverige andra gången i mitten på åttiotalet.

Under karriären i USA har han hunnit med att ha höga positioner på bland annat Digital Equipment, AT&T och NCR. På NCR var han stationerad i London men ingick i ledningsgruppen under dåvarande vd:n Lars Nyberg som sedermera blev vd för Telia Sonera.

Och så var det musiken. Per-Olof Lööf är känd för att skriva egna rocksånger till de företag han arbetar på, sånger som han framför ackompanjerande på gitarr.

Han brukar nämligen skriva egna rocksånger till de företag han kliver in i. Sånger som han själv framför samtidigt som han ackompanjerar på gitarr. En av Affärsvärldens källor säger att han älskar att stå på scenen och att han egentligen är en frustrerad rocksångare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)