JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kompisrobot på ingång

Kompisrobot på ingång

Yumi – ”You and Me” – är en tvåarmad robot tänkt att arbeta sida vid sida med människor. Den ofarliga roboten, utvecklad av ABB, kan röra sig med en så hög precision att den exempelvis kan trä en tråd i en nål.
Yumi är tänkt som en framtida jobbarkompis som kan hjälpa till vid montering av olika produkter, och som både kan känna och se. De mjuka vadderade armarna i kombination med beröringskänslig teknik gör roboten ofarlig att vistas vid och samarbeta med.

– Yumi kommer att förändra många människors syn på tillverkning och industriprocesser, säger Pekka Tiitinen, chef för divisionen Discrete Automation and Motion, i ett pressmeddelande.

Planen är att lansera Yumi på världens största industrimässa – Hannover-mässan i Tyskland – den 13 april nästa år.

Roboten kan hantera allt från små precisionstillverkade delar i ett mekaniskt armbandsur till komponenter i mobiltelefoner, läsplattor och bärbara datorer. Till en början siktar ABB på att Yumi ska finna en plats inom elektronikindustrin för konsumentprodukter för att därefter gradvis även vända sig till andra marknader.

– Yumi öppnar en oändlig mängd möjligheter. Vi befinner oss i inledningen av en mycket spännande ny era inom industriell automation, säger Pekka Tiitinen.

Yumi är släkt med ABB:s konceptrobot Frida, utvecklad inom EU-projektet Rosetta, med ABB som koordinator. Det projektet startade i mars 2009, pågick till 2013 och hade en budget på 10 miljoner euro (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)