JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enklare lämna in gammal småelektronik
Från den 15 oktober måste alla el- och elektronikaffärer med en butiksyta på 400 kvadratmeter eller mer ta emot uttjänt småelektronik även om du inte köper något där. Förändringen är en del i det nya WEEE-direktivet som ska leda till att mindre elavfall hamnar i hushållssoporna.
Mobiler, batteridrivna leksaker, elvispar och vattenkokare. Det är några exempel på vad som avses med småelektronik. Men det finns också en mer strikt definition, att produkten inte får vara mer än 25 centimeter på någon ledd.

Dessutom gäller principen 1 mot 1, affären måste ta emot uttjänt elutrustning oavsett storlek när du köper en ny produkt av samma typ eller funktion.

En annan förändring i WEEE-direktivet är att fler produkter än tidigare omfattas av producentansvaret. Det gäller solpaneler, professionell köksutrustning liksom professionell ljud- och bildutrustning medan storskaliga stationära industriverktyg är undantagna.

När det gäller insamlingssystemen ska de vara godkända senast den 29 september 2015. De ska uppfylla en rad kriterier och anmälan ska prövas av Naturvårdsverket. Kravet på finansiell garanti för varje enskild producent upphör 15 september 2015 och ersätts av att insamlingssystemet ska vara tillräckligt solitt.

Fler aktörer än tidigare blir skyldiga att rapportera till Naturvårdsverket. Producenter ska som tidigare rapportera sålda mängder. Det nya är att även så kallade förbehandlare ska rapportera insamlade och återvunna mängder elavfall. På det sättet kan till exempel den fastighetsnära insamlingen redovisas, något som inte sker idag.

Mer information finns på Naturvårdsverkets hemsida (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)