JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre blådiod ska ge effektivare oledskärmar
Pholed blue Michigan
Jakten på livskraftiga blå pholeddioder till skärmar har pågått i tio år. Nu kan den vara över, enligt forskare på Michiganuniversitetet. Färgen blå har till skillnad från röd och grön hittills fått hålla tillgodo med organiska dioder med en fjärdedel av verkningsgraden.
Blå pholed har hittills haft för kort livslängd för att kunna användas – tiotusentals timmar kortare än röda och gröna. Men nu säger sig forskarna ha ökat livslängden tio gånger.

Därmed blir det realistiskt att byta de blå oleddioderna i skärmarna – med en verkningsgrad på fem procent – mot pholed med en verkningsgrad på 20 procent. Med den gamla sortens blå pholeddioder skulle färgskärmar blivit synbart allt rödgrönare med åren allteftersom den blå färgen mattas av.

Resultatet blir sänkt energinota i både mobilskärmar och teveskärmar.

Forskningsresultaten redovisas i en artikel i tidningen Nature med rubriken ”Ten-Fold Increase in the Lifetime of Blue Phosphorescent Organic Light Emitting Diodes”.

Grundproblemet är det högre energiinnehållet i färgen blå i spektrumet. Forskningsgruppen hade tidigare publicerat teorier om de exakta mekanismerna bakom åldrandet. Nu har de använt teorierna för att kringgå mekanismerna – med framgång.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)