JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk metansniffare vidare i USA-tävling
Svenska Senseair har tillsammans med amerikanska RAE System utvecklat en gassensor som gått vidare som ett av fem tävlingsbidrag med mål att ta fram utrustning för att upptäcka metanläckage. Tävlingen, Methane Challenge, arrangeras av den amerikanska miljöorganisationen Environmental Defense Fund (EDF) samt sju stora olje- och gasbolag.
– Att ha kvalificerat sig så här långt i tävlingen Methane Challenge känns som en oerhörd bedrift sett till att över 20 stycken andra internationella företag redan slagits ut. Nu är det vi och fyra stycken andra kvar och det känns roligt. Det förstärker vår plats på marknaden som ett tillverkande forsknings- och utvecklingsföretag av internationell rang, säger Carl Bengtsson, Technology Account Manager på Senseair, i ett pressmeddelande.

Delsboföretaget, som utvecklar gassensorer baserade på ir-teknik, har tagit fram en produktionsklar produkt i samarbetet med RAE Systems, dotterbolag till Honeywell. Den nya produkten ska användas för att hitta och åtgärda metanläckor inom olje- och gasindustrin, men basen är den teknik som Senseair initialt utvecklat för att mäta alkohol i luft.

De fem tävlande som nu återstår ska under hösten testa sina produkter vid Southwest Research Institute i San Antonio i Texas. Under den första halvan av nästa år är det dags för ytterligare tester och utvärderingar. Pilotproduktion och installation utgör den tredje och sista etappen, planerad till slutet av 2015.  Då ska även test och verifiering ske ute på olje- och gasbolagens anläggningar.

Metan är en mycket stark växthusgas som har skadlig inverkan på både människor och djur.

Övriga tävlande som gått vidare i Methane Challenge är:
• Oakland University Chemistry Department tillsammans med ingenjörer från Michigan State University
• Quanta3, LLC, en ingenjörsfirma från Longmont, Colorado
• University of Colorado Boulder
• Dalian Atech Inc. tillsammans med Fuller & Associates från San Francisco, Kalifornien
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)