JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linux organiserar sina drönarkodare
Cirka 1200 utvecklare är just nu involverade i olika utvecklingsprojekt kring obemannade luftfarkoster – UAV:er eller drönare  – under operativsystemet Linux. De har bestämt sig för att organisera sig i Linuxstiftelsen i ett samarbetsprojekt kallat Dronecode.
Drönare som gör actionfilm, drönare som räknar elefanter och drönare som hittar nödställda  – alla styrs de av öppen källkod producerad i olika projekt under Linuxstiftelsen.

Flera av dessa projekt räknas som spetsteknik och används av ledande drönarföretag som Skycatch, Dronedeploy, Hobbyking, Horizon, Precisionhawk, Agribotics och Walkera.

Några av dem har nu bestämt sig för att samla sina krafter i det gemensamma projektet Dronecode. 3D Robotics, Baidu, Box, DroneDeploy, Intel, jDrones, Laser Navigation, Qualcomm, SkyWard, Squadrone, Walkera och Yuneec är några av de grundande medlemmarna.

– Industrin har nätt och jämnt börjat inse vilken potential som ligger i drönartekniken, kommenterar grundaren Intel.

Grundaren 3D Robotics beskrivs som ett av de världsledande företagen inom autopilotstyrning av drönare. Företagets mjukvaruplattform APM är ett av de projekt som nu sorteras in i Dronecode.

Andra projekt har namn som Mission Planner, MavLink och Droidplanner.

– Dronecode är ett utmärkt exempel på att öppenkod och utveckling i samarbeten används inom de allra hetaste frontområdena, säger Linuxstiftelsens verkställande direktör Jim Zemlin.

Organiseringen innebär att en styrelse skapas och öppnar möjligheter att samordna exempelvis utvecklingsresurser och verktyg.

Andrew Tridgell blir ordförande. Han är mest känd som utvecklare av serverprogrammet Samba.

Avancerad teknik för drönare har vuxit fram under de senaste åren. Tekniken lockade snabbt till sig öppenkodare och makers som i sin tur accelererat utvecklingen och användningsområdena för drönare, enligt Dronecodes pressmeddelande.

Inom tio år kommer forskning och utveckling av drönarteknik att omsätta 91 miljarder dollar, enligt en prognos.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)