JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 220 km/h utan förare
Audi RS7
En förarlös Audi RS7 på 560 hästkrafter har demonstrerat sina racingfärdigheter inför publik. Den är snabbare än du, men fortfarande chanslös mot proffsförare.
Volkswagen gjorde igår reklam för sina autonoma fordonsteknik i en kraftmätning inför publik före finalen i tyska standardvagnsserien DTM i Hockenheim, Norra Tyskland.

En förarlös Audi RS7 körde ett varv på en i övrigt tom racerbana. Den nådde en topphastighet på 220 km/h.

Den förarlösa bilen navigerar på egen hand enligt Volkswagen. Det enda den har är en karta med linjer som visar vänster och höger vägkant. Hur den ska ta kurvorna väljer den själv. En animerad kommentator ropar ”This has been absolutely perfect – the absolute optimum lap!”  – se filmen nedan.

Bilen känner till sin position med centimeterprecision. Dels utnyttjar den en korrigerad GPS-signal som överförs till bilen både via wifi och en annan radiosignal. Dels filmas resan med 3D-kameror och bilderna jämförs med bilder lagrade i omborddatorn.

Datorer är idag bättre på schack än stormästare. Men förarlösa bilar har tydligen en bit kvar till expertnivån. Audins varvtid hamnade strax över två minuter att jämföra med 1 minut och 12 sekunder som är Kimi Räikkönens rekordtid på samma bana.

Audi RS7 finns att köpa i handeln, men på tävlingsbanorna rullar ombyggda modeller med en topphastighet på drygt 300 km/h.

De första skarpa systemen med en teknik Audi kallar Piloted driving ska kunna finnas i trafiken om ”några år”, enligt Volkswagen.

I augusti testade Audi autonom körning i bilkö på allmän väg i Florida, USA i hastigheter på upp till 60 km/h.

Se Volkswagens film om demonstrationen nedan!

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)