JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Airbag kräver verkstadsvisit för Audi A4
Under det senaste året har över 12 miljoner bilar med krockuddar från japanska Takata återkallats. Biltillverkare som BMW, Ford, GM, Chrysler och Toyota är drabbade. Nu har även Audi drabbats av en global indragning av A4-modellen på grund av fel i krockudden. Men här är Takata inte inblandat.
Audi återkallar 850 000 A4-modeller som tillverkats från april 2011 fram till oktober i år. Närmare hälften av flottan finns i Kina och Tyskland. 13 000 bilar beräknas finnas i Sverige.

Problemet i Audibilarna härrör från programvaran som styr när krockkuddarna ska lösa ut vid kollision. Vid en programsimulering har en säkerhetsmiss upptäckts, vilken skulle kunna leda till att krockkudden inte utlöser vid en krasch.

Felet är enligt Audi enkelt att åtgärda; endast en programuppdatering på verkstaden som tar cirka 20 minuter är vad som krävs. Något fel på hårdvaran är det inte, så inga komponenter behöver bytas, poängtera Audi.

Samtidigt är Audi verkligt noga med att påpekar att företagets krockkudde inte kommer från den olycksdrabbade japanska krockkuddstillverkaren Takata. Enligt uppgift har den japanska tillverkaren under de senaste åren tvingats återkalla över 16 miljoner krockkuddar, den allra störst mängden på senare tid. Takatas krockkuddar har hittills orsakat minst fyra dödsfall då de spridit metallbitar när de exploderat vid en kollision.

Vilket företag som levererat krockkuddarna till Audi är dock okänt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)