JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sju gånger fler wifi-surfpunkter år 2018
Antalet surfpunkter som du kan ansluta till på allmän plats kommer att bli betydligt fler. Det spår Ipass, som också vet att berätta vem som bygger dem och varför.
När det här året är slut kommer det att finnas 48 miljoner surfpunkter jorden runt. Fyra år senare kommer de att vara 340 miljoner.

Det första man ska veta om Ipass som ligger bakom profetian är att företaget självt är på surfpunkt-marknaden. Ipass säljer abonnemang som du kan använda för att logga in i surfpunkter jorden runt.

Det som håller på att hända är att privata wifirouters förvandlas till surfpunkter. De får en andra SSID-identitet som fungerar oberoende av den ordinarie.

Spanska Fon har erbjudit affärsmodellen i snart tio år. Elektroniktidningens reporter har haft en Fon-router med dubbla SSID i lägenheten sedan början av 2007.

Och nu är det alltså din tur.

Ipass är en kalifornisk Fon-konkurrent. De två kontrollerar cirka 13 miljoner surfpunkter vardera jorden runt. IPass har räknat internetabonnemang i 35 länder. Man hittade 547 miljoner stycken. Av dem var det 326 miljoner stycken som både hade levererats av operatören och klarade av att stödja två stycken SSID.

Där är matematiken i tillväxten: du eller din operatör kommer att börja skopa ut ditt internet rådlöst till förbipasserande. Kanske får du i retur ett fritt abonnemang på surfpunkter jorden runt.

Att det skulle finnas 48 miljoner surfpunkter idag låter redan i sig som en hög siffra för den som håller räkningen. Men bara sju miljoner av dem är de som vi hittar på caféer, flygplatser och hotell och som vanligen brukar beskrivas som surfpunkter.

Den stora merparten är wifi-nätverk av Fons slaget. Och så kommer det att vara även 2018 – resten är avrundningsfel. även om Ipass erkänner att de kommersiella surfpunkterna oftast är betydligt bättre placerade.

Här (länk) har Ipass en karta med ett räkneverk med den egna prognosen inbakad i ett kalenderreglage.

Enligt Ipass exploderar utvecklingen just nu. I Frankrike har priserna på mobilt Internet störtdykt i konkurrensen med hemmanäten. Frankrike leder utvecklingen i absoluta tal med 13 miljoner surfpunkter som tillhör Fon eller liknande nätverk.

Det vi ser med utvecklingen är att leverantörer av fast Internet stjäl marknad från mobiloperatörer. Vi ser en ”wifi-first”-generation växa fram i Ipass terminologi.

– De flesta enheter folk använder sig av har bara wifi. Och även i 4G-enheter ser vi att 78 procent av datatrafiken går över wifi, säger Ipass vd Evan Kaplan.

Något som underlättar utvecklingen är routrar som stöder nya wifiprotokoll för automatisk inloggning. Idag finns i Ipass räkning 23 miljoner wifirouters som stöder roaming av det slaget, men år 2018 kommer de att bli 290 miljoner.

– I många år har snacket om ”mobilitet” alltid varit om 3G och 4G och ett fåtal mobiloperatörer.  Men våra data visar att det är wifi som kommer att stjäla scenen under de kommande åren, säger Peter White på Maravedis Rethink som gjorde undersökningen åt Ipass.

När det gäller mobil bredband kan operatörerna räknas på ena handens fingrar. Wifioperatörer finns däremot hur många som helst. Idag på varje hotell och i morgon – du.

KÄLLA: Rethink Wireless
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)