JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Batterier kan konkurrera ut gas

Batterier kan konkurrera ut gas

Tanken att använda uttjänta elbilsbatterier för att lagra överskottl från sol- och vindkraftverk är inte ny men den norska miljöorganisationen Bellona har gjort en räkneövning som visar att tekniken kan göra Europas reservkraftverk överflödiga, och på sikt konkurrera ut den norska gasen.
Det kommer att finnas 4 miljoner elbilar i Europa nästa år och 20 miljoner år 2020. Den populära Nissan Leaf har en batterikapacitet på 24 kWh medan sportbilen Tesla Model S kommer med 85 kWh. Utgående från dessa två modeller har Bellona gjort ett antagande att det genomsnittliga batteripaketet har ett energiinnehåll på 40 kWh med en försämring på 20 procent över tio år.

Om man vidare antar att batteripaketen från de 4 miljoner bilar som finns på vägarna nästa år får ett nytt liv i reservkraftverk skulle de kunna lagra upptill 128 GWh. Det är nästan lika mycket el som produceras en sommardag av tyska solpaneler eller 10 procent av den vindel som produceras i Norge under ett år.

– Med bara en bråkdel av den kapaciteten kommer man att kunna effektivisera den alternativa energiförsörjningen genom att kapa pristoppar och därmed minska behovet av reservkraftverk i nätet, säger Hallstein Havåg på Bellona i ett pressmeddelande.

Redan idag används uttjänta batterier från Nissans elbilar i reservkraftverk till japanska sjukhus så företag och myndigheter måste börja förbereda sig på omställningen, påpekar Bellona.

Rapporten finns att ladda ner här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)