JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ABB hyllar robotguru
Svensken Björn Weichbrodt ledde teamet som utvecklade världens första elektriska robot, såld till industrin för exakt 40 år sedan. Då hette arbetsgivaren Asea. Nu instiftar ABB ett robotikstipendium för studenter från Mälardalens högskola (MDH) till minne av Björn Weichbrodt, som gick bort i fjol.
Så startade det:
Björn Weichbrodt började på Asea (A i ABB) år 1971 med uppgift att utveckla en robot – något alla då trodde skulle bli en hydraulisk robot. Men Björn jobbade med två parallella koncept, ett elektriskt och ett hydrauliskt. Ledningen på Asea ansåg att idén var bra, eftersom företaget affärside var att utveckla användningen av elektricitet.

I juni 1972 ledde Björn ett team med 18 handplockade ingenjörer – målet var att ta fram en prototyp av en elektrisk robot.
Ett av de första besluten som togs var att basera styrningen på mikroprocessorn 8008 som utvecklats av Intel, då ett nästintill okänt företag. Teamet fick köpa det allra första chipset som Intel levererade och det egenutvecklade styrprogrammet upptog nästa hela minnet på 8kb.

Den första robotmodellen presenterades för Aseas styrelse i februari 1973, där Marcus Wallenberg tog beslutet att fortsätta med utvecklingen. Roboten visades offentliga för första gången i oktober 1973 och den första roboten såldes året därpå.
– Vi på ABB vill hedra minnet av Björn Weichbrodt som startade företagets robotsatsning i början på 70-talet. Hans robotkoncept var ett stort steg i utvecklingen och dagens robotar bygger fortfarande mycket på samma idéer. Tack vare alla de duktiga medarbetare som arbetat vidare i Björn Weichbrodts anda så har vi utvecklats till att var en av världens största aktörer inom robotar, säger Dennis Helfridson, chef för Robotics på ABB.

Stipendiet är inte programbundet, utan kan sökas av alla studenter på MDH. Några tänkbara ämnesområden som ABB anger är robotnära komponenter såsom gripdon och sensorer, programmering, design, säkerhet och nya användningsområden såsom appar.

Planen är att det nyinstiftade stipendiet ska delas ut årligen under fem års tid.  

Det är på 25 000 kronor per år och delas ut av ABB Robotics tillsammans med Mälardalens högskola.

Björn Weichbrodt demonstrerar Aseas första elektriska robot
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)