JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska strokeantennen på British Museum

Svenska strokeantennen på British Museum

På vetenskapsutställningen Antenna på British Museum i London kommer besökarna under några månader i vinter att få lära sig allt om den svenska mikrovågsuppfinningen ”Strokefinder”.
– Att få synas i dessa sammanhang är ett fantastiskt erkännande och en unik framgång, inte bara för Medfield utan även för Chalmers. När museet hörde av sig och undrade om de fick inkludera Strokefinder i utställningen var det naturligtvis ingen svår fråga att besvara, säger Chalmersprofessorn Mikael Persson, en av de två grundarna av Medfield.

Syftet med Antenna-utställningen är att besökarna skall lära känna ”the most surprising science stories and the biggest breakthroughs”, skriver British Museum.

Museet räknar uppenbarligen Strokefinder till dessa ”häpnadsväckande genombrott” tillsammans med komet-landningar, nästa generations 3D-skrivare och andra tekniska framsteg.

Man kan ta del av Strokefinder-materialet på museets webbplats också. (Länk)

I ett bildspel med förklarande texter visas hur en stroke utvecklas och varför det är viktigt att veta om det är en blödning eller en propp eftersom de kräver olika behandling.

Medfields mikrovågsbaserade diagnosinstrument ”Strokefinder” är en bärbar hjärnskanner vars antenner skickar mikrovågor in i hjärnan.

En antenn åt gången sänder en signal som sprider sig i hjärnan medan alla de andra antennerna lyssnar. De mottagna signalerna bearbetas matematiskt för att generera ett diagram eller en bild.  

– De komponenter som behövs för att bygga ett instrument är på många sätt enklare än för många andra diagnostiska avbildningstekniker, medan krav på matematiken i signalbehandlingen är högre, säger Mikael Persson.

Han grundade Medfield Diagnostics 2005 tillsammans med kollegan Andreas Fhager efter många års forskning vid Chalmers Tekniska Högskola.

Mikael Persson är teknologie doktor och professor vid Chalmers Tekniska Högskola och ansvarig för institutionen Biomedicinsk Electromagnetics. I dag fungerar han som företagets tekniske rådgivare.

Hans kollega Andreas Fhager är också teknologie doktor vid Chalmers Tekniska Högskola. Det är hans doktorsavhandling som utgör den viktigaste grunden för den teknik bolaget använder. Andreas Fhager är ansvarig för den tekniska utvecklingen med fokus på algoritmer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)