JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljudprotokoll vill styra robotar

AVnuLjudprotokoll vill styra robotar

AVB – ett protokoll som används för att distribuera ljud och bild digitalt över Ethernet – kan också användas för att styra industriella system. Det tror AVB-organisationen Avnu Alliance och startar en arbetsgrupp för ändamålet.
IEEE-protokollet AVB (Audio Video Bridging, audiovideo över Ethernet) håller på att etableras inom professionell ljudproduktion. Dessutom håller det på att ersätta Most för audiovideoöverföring inom fordon. En tredje inriktning är konsumentelektronik i hemmet.

Nu föreslår Avnu Alliance en fjärde profil – för industriell kommunikation över Ethernet. De eftertraktade egenskaperna är de låga fördröjningarna och den deterministiska trafiken.

Den överlägset vanligaste användningen av Ethernet är som bärare av Internets TCP/IP-trafik, som är optimerat för hög genomströmning.  AVB kan samexistera i samma nätverk som TCP/IP – en del av bandbredden reserveras för AVB-trafiken.

Belden, National Instruments och General Electric är drivande i den nya profilgruppen, som ser möjliga tillämpningar inom rörelsestyrning över multipla axlar, inom datorseende och inom robotik. Också snabb produktion nämns som tillämpningsområde. Gruppen nämner även att Internet of Things behöver någon form av realtidskommunikation för att fungera på industrigolvet.

AVB har redan börjat användas industriellt, så därför är det hög tid att standardisera innan inkompatibla lösningar börjar etableras.

AVB är en IEEE-standard och Avni Alliance organiserar profiler av AVB för olika tillämpningsområden. Avni Alliance har 80 medlemmar, bland dem Broadcom, Cisco, Imagination, Intel, Marvell, Micrel, NXP, Xilinx och XMOS.

Som hörs av namnet skapades AVB för att överföra ljud och bild. Detta är dock den nu bildade industriella fjärde profilen primärt inte intresserad av. Man är intresserad av determinismen i sig.

Att AVB skulle kunna expandera till andra tillämningsområden insåg AVB för ett par år sedan. Och i november 2012 döpte man om sig till ett generellare begrepp – TSN (Time-Sensitive Networking).

– Det är roligt att se AVB appliceras i fler vertikaler och det är roligt att se det stora intresset för AVB både inom industrivertikalen och generellt, säger Mikael Söderberg på svenska Pelagicore, som är med och leder utvecklingen av AVB:s fordonsprofil.

– Vi har ännu bara skrapat på ytan för hur AVB kan appliceras.

Inom fordonselektronik undersöker man om AVB/TSN kanske kan användas styrning av själva fordonet, för exempelvis drive-by-wire eller självkörning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)