JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dyra skador på stålverk efter cybersabotage
Ett tyskt stålverk har drabbats av en cyberattack som åstadkom skador på en masugn för mycket stora belopp. Det avslöjas i en rapport från den tyska IT-säkerhetsmyndigheten BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik).
BSI berättar inte när attacken ägde rum eller vem som var offret.

IT-attacken började med ett fishing-mejl med en bilaga som skapade ett säkerhetshål när den öppnades, eller med en länk som ledde till en webbserver som laddade hem attackkod. När angriparna byggt sig en plattform sökte de sig vidare i nätet och nådde till slut fram till kontrollrummet och till flera av stålverkets styrsystem.

Cyberattacken störde bland annat styrsystemet till en smältugn. Den stängdes av, men detta kunde inte ske enligt normal procedur, och det ledde till kostsamma skador.

Angriparna hade enligt BSI kunskaper om både styrsystemen och produktionsprocessen.

Cyberattacker som åstadkommer fysisk skadegörelse är mycket ovanliga. Det finns bara ett bekräftat fall sedan tidigare: Olympic Games eller Stuxnet – USA:s och Israels sabotage av Irans urananrikning år 2008–2010.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)