JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu finns en Tizentelefon

Nu finns en Tizentelefon

Samsung har till slut satt en mobil med det egna operativsystemet Tizen på marknaden. Den billiga smarttelefonen Samsung Z1 släpps idag i Indien med Tizen 2.3 som operativsystem.
Tizen har – liksom så många mjukvaruprojekt före den – kantats av förseningar. Operativsystemet, som bygger på Linux, lanserades september 2011 som en fortsättning på Meego. Man hoppades då att det skulle finnas i produkter i mitten av 2012.

Det dröjde ytterligare ett år innan Tizen till slut fanns i en produkt, i en smartkamera.

Vid CES-mässan i fjol skulle Samsung presenterat sin första Tizen-mobil, men så skedde ej. Senast var det Ryssland som i somras utlovades en modell kallad Samsung Z till tredje kvartalet. Men Samsung ångrade snabbt lanseringen och sade sig behöva dra sig tillbaka ytterligare en tid för att ”odla ekosystemet”, vilket tolkades som att det fortfarande fanns för få Tizen-appar.

Men den här gången verkar det vara allvar. Telefonen kan faktiskt beställas. Den kostar bara 5700 rupees, 740 kronor, vilket är billigare än kinesiska Xiaomis billigaste telefon Redmi.

Samsung lovar nu dessutom att en flodvåg av olika Tizen-produkter kommer att släppas i år. Tizen finns idag i en kamera, en smartklocka, i företagets smartteveplattform och nu i en mobiltelefon – men dessa produkter är bara toppen av ett isberg, enligt Samsung.

Z1 har en fyratums PLS-skärm och en 3,1 megapixelkamera framåt och en enkel VGA-kamera mot användaren. Den  stöder dubbla SIM-kort.

Processorn är kinesisk. En systemkrets från Spreadtrum med både CPU, GPU och GSM-WCDMA-modem. CPU:n är en 1,2 GHz dubbelkärna på ARM Cortex A7, GPU:n är en ARM Mali 400.

RAM-minnet är på 768 MB och flash på 4 GB, utbyggbart till 64 Gbyte via SD-kort.

Telefonen marknadsförs med operatören Airtel som bjuder på 500MB 3G-nedladdning under sex månader.

Tizen är till skillnad från vad rykten gjort gällande inte kompatibel med Androidappar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)