JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA kräver autobroms för fem stjärnor

USA kräver autobroms för fem stjärnor

Den amerikanska regeringen kommer att uppdatera sina riktlinjer till biltillverkarna: två automatiska bromssystem ska krävas för att få högsta betyg i säkerhetsmärkningen NCAP.
Innan du köper en ny bil i USA kan du som konsument först kolla upp hur många stjärnor den får av myndigheten NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) som ger ut en märkning kallad NCAP (New Car Assessment Program).

Snart behöver den nya bilen ha två stycken automatiska bromssystem för att få klistra dit alla fem stjärnor på NCAP-etiketten.

När bilen upptäcker att en krasch är oundviklig och föraren inte reagerat, ska bilen bromsa omedelbart. Det kallas CIB (crash imminent braking).  Det andra autobromssystemet heter DIB (dynamic brake support) och hjälper föraren att bromsa lagom hårt vid en nära förestående krock.

En tredjedel av alla polisanmälda krockar i USA år 2013 involverade påkörning bakifrån och i många fall bromsade inte föraren för fullt, eller ens alls innan krocken. Det kan man se i olycksplatsundersökningar och i de svarta lådor som en del bilar är utrustade med.

Enligt en forskarstudie skulle automatisk bromsning halvera antalet svåra skador vid påkörning bakifrån.

33 000 människor dog i den amerikanska trafiken år 2013. Antalet bilolyckor var 5,4 miljoner. 2,2 miljoner skadades.

Risken att dö i en trafikolycka är fyra gånger större om du bor i USA jämfört med om du bor i Sverige. Om man raderar skillnaden som beror på att amerikanerna kör mer bil, är risken fortfarande dubbelt så hög.

LÄS MER:
• Pressmeddelandet från NHTSA (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)