JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk företag först med 16 nm

Svenskt företag först med 16 nm

För att utvinning av bitcoins ska vara lönsamt krävs energieffektiv hårdvara. Idag innebär det asicar i den mest avancerade process som står till buds. Svenska KnC Miner kan därför bli först i världen med kretsar tillverkade i 16 nm. Företaget har dessutom fyllt på kassan med ytterligare 135 miljoner kronor.
Kursen faller handlöst, banker rånas och valutan används i svarta affärer – men bitcoin rullar lugnt vidare som om inget hänt. Och nu satsar investerarna ytterligare 15 miljoner dollar i svenska KnC Miner, bara fem månader efter förra investeringsrundan som gav 14 miljoner dollar.

Den här gången har investeringen triggats av en tape-out, en färdigdesignad asic för TSMC:s kommande halvledarprocess på 16 nm.

Idag tillverkas KnC Miners asicar i en process på 28 nm och bytet sänker kostnaden för kunderna radikalt. När TSMC jämfört med en 20 nm-process drar 16 nm hälften så mycket energi, alternativt kan man köra logiken 40 procent snabbare.

Hur mycket bättre det blir i praktiken för KnC Miners bitcoinasic är oklart, men det torde vara substantiellt. Företaget säger inget om när kretsarna kan levereras men TSMC ska dra igång produktionen av 16 nm redan under detta kvartal för att komma upp i 50 000 wafers per månad framåt sommaren.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)