JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skiljer vän från fiende
Är det en fientlig stridsvagn eller en liten lada med sned skorsten? Det är en fråga som forskningsinstitutet FOI:s självlärande system ska kunna svara på när det år 2022 tar plats i stridsflygplanet Gripen.
FOI har arbetat med självlärande system i mer än tio år och fick i fjol i uppdrag att ta fram ett system till Gripen som kan känna igen detaljer på marken och ge beslutsstöd till piloten.

Arbetet görs i flera steg. Den enkla delen är att lägga in bilder på kända saker som fordon eller strukturer i terrängen.

Svårare är det att lära systemet att känna igen objekt som det inte finns på tillräckligt bra bilder på som exempelvis fientliga stridsvagnar. Det går att göra genom att teoretiskt räkna fram hur det man söker ser ut och sedan lägga in det i systemet.

Sedan kommer det riktigt svåra. Att lära systemet att inte larma för saker som är lika eller mycket lika det som ska utlösa ett larm.

– Det kräver enorma mängder träningsdata in i systemet för att lära datorerna vad de inte ska larma för, säger säger FOI:s Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

Systemet är generellt och fungerar lika bra för bilar, fartyg eller obemannade flygplan. Tekniken används av bilsäkerhetsföretaget Autoliv i en kommersiell produkt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)