JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm totalvägrar nya IEEE-reglerna
Qualcomm kommer inte att  foga sig i de nya regler som IEEE ställer upp för hur licensavgifter för organisationens standarder bör beräknas. Reglerna väntas sänka priset på licenser – en stor inkomstkälla för Qualcomm.
– Vi kommer att inte att  göra några licensförpliktelser enligt den nya policyn, skriver Qualcomm.

Qualcomm kommer att fortsätta att bidra till standardprocessen inom IEEE, men i den utsträckning Qualcomm bidrar med nya patent, kommer dessa att följa de gamla reglerna.

Enligt de nya reglerna – som träder i kraft detta kvartal – bör priset på en patentlicens beräknas från priset på den minsta säljbara komponent som implementerar standarden.

Detta tolkas allmänt som att priset ska grundas på mobilchipet, medan många licenssäljare idag istället utgår från priset på slutprodukten – mobiltelefonen eller cocacolaautomaten som chipet sitter i.

IEEE sätter bland annat standarder för Wifi, Wimax och Zigbee. Qualcomm säger sig idag vara en av de största patentägarna till rådande Wifi-standard.

Apple, Microsoft och HP finns bland dem som stöder IEEE:s nya policy, som tros komma att sänka kostnaden för deras produkter.

Också Intel stödjer den nya policyn. Företaget säger sig visserligen ha lagt ner två miljarder dollar på Wifi-forskning, men tjänar huvudsakligen sina inkomster på att sälja egna chips.

Diskussionen kring ändringar av policyn har pågått i två år. Ändringarna motiveras bland annat med hänvisning till en pågående licenstvist mellan Ericsson och Apple.

Den tvisten gäller bland annat huruvida Ericssons avgifter följer  utfästelser som Ericsson gjort i standardorganisationer. En förhoppning med IEEE:s nya regler för licensutfästelser är att de vara tydligare, så att tvister om regeltolkning inte ska behöva dras inför en domstol för avgörande.

Qualcomms problem är att den nya tydligare räkneregeln tycks göra licenspriset lägre än den räkneregel företaget självt använder idag. Licenssäljarnas policies är normalt affärshemligheter. Qualcomm är ett av de få företag som öppet deklarerat sina räkneregler – de bygger på priset på slutprodukten.

IEEE:s nya regler står i kontrast till en färsk dom – mot just Qualcomm – i Kina som slår fast att Qualcomm i Kina faktiskt får beräkna licenskostnader från priset på slutprodukten. Visserligen med en stor rabatt – från 100 procent av slutpriset ner till 65 procent – och med en fet retroaktiv bot på 8,2 miljarder kronor.

När det gäller mobilstandarder är 3GPP den stora organisationen. Men IEEE:s Wifi väntas komma att spela en större roll när den nya mobiltekniken 5G rullas ut under kommande år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)