JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tobii till börsen

Tobii till börsen

Efter en lång tid av spekulationer blev det idag klart att Tobii noteras på Stockholmsbörsen. Ögonföljningsbolaget fyller samtidigt på kassan med 450 miljoner kronor, pengar som ska användas till marknadsföring och vidareutveckling.
– Under det senaste decenniet har Tobii bevisat potentialen i sin teknologi genom att etablera två lönsamma och kassaflödespositiva affärsområden, Tobii Pro och Tobii Dynavox, båda med en bred etablerad produktbas. Vi kommer fortsätta växa dessa affärsområden som båda drar nytta av höga marknadsandelar på två marknader med långsiktig tillväxtpotential, säger företagets vd och en av grundarna Henrik Eskilsson, i ett pressmeddelande.

Tobii försöker också komma in på volymmarknader som datorspel, datoranvändning och i fordon, men har en bit kvar innan tekniken blir allmänt accepterad.

Tobii Dynavox används som ett kommunikationshjälpmedel för personer med tal- och språksvårigheter och ger användaren möjlighet att använda en dator. Sedan starten har Tobii hjälpt mer än 20 000 människor som drabbats av ALS, cerebral pares eller ryggmärgsskada.

Tobii anser sig ha över 40 procent av den globala marknaden och affärsområdet sålde för 442 miljoner i fjol.

Det betydligt mindre affärsområdet Tobii Pro använder företagets ögonföljningsteknik för att hjälpa universitet och kommersiella kunder att förstå mänskligt beteende. Forskare använder tekniken inom psykologi, neurologi, oftalmologi och sport.

Kommersiella kunder använder Tobiis lösningar för undersökningar av bland annat konsumentbeteende, användarvänlighet, optimering av webbplatser och förpackningsdesign. Marknadsandelen uppgår till nära 50 procent och omsättningen var 167 miljoner kronor i fjol.

Tobii grundades 2001 av Henrik Eskilsson, John Elvesjö och Mårten Skogö. Företaget har idag 570 anställda på kontor i Sverige, USA, Kina, Japan, Tyskland, Storbritannien och Norge.

Noteringen förväntas vara slutförd under andra kvartalet i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)