JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rykte: Intel och Altera i megaaffär
Enligt tidningen Wall Street Journal pågår förhandlingar mellan Intel och Altera om ett förvärv. Ryktet fick Alteras värde att öka från drygt 10 miljarder dollar till lite drygt 13 miljarder dollar i fredags. Affären skulle blir den största någonsin för Intel och den största i halvledarindustrin.
Altera och Intel har haft ett officiellt samarbete ända sedan hösten 2010 när Intel lanserade Stellarton, en systemkrets med den egna Atomprocesorn och en FPGA från Altera. Tanken var att låta FPGA:an ta hand om beräkningstunga uppgifter och därmed öka prestanda, alternativt få ned effektförbrukningen. Kombinationen processor och FPGA i form av två separata kretsar är vardagsmat men Stellarton verkar inte ha varit framgångsrik, det kom i varje fall ingen uppföljare.

2013 fördjupades samarbetet när det blev känt att Intel skulle börja tillverka kretsar åt Altera i den avancerade 14 nm-processen. Altera blev den tredje FPGA-leverantör som Intel släppte in i sina fabriker. Hösten 2010 överraskade företaget stort när det blev känt att uppstartsföretaget och FPGA-utmanaren Achronix skulle få hjälp med tillverkningen i Intels 22 nm-process. Strax efter stod det klart att Intel skulle tillverka även åt den andra FPGA-uppstickaren Tabula. Tabula tvingades dock nyligen kasta in handduken.

Ända sedan 2010 har det av och till spekulerats i att Intel skulle köpa något av FPGA-företagen men hittills har inget skett. Uppgifterna i WSJ verkar dock vara mer initierade än tidigare och det pågår en snabb konsolidering av halvledarbranschen där bland annat NXP köper ut Freescale från börsen för 16,7 miljarder dollar, Cypress i december köpte Spansion för 4 miljarder dollar, Infineon i fjol köpte International Rectifier 3 miljarder dollar och Qualcomm köpte Cambridge Silicon Radio för 2,5 miljarder dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)