JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Patenttroll kan få betala förlorad tvist
Efter 18 dyrköpta segrar i rätten mot olika patenttroll, hoppas nu tevetillverkaren Vizio på att trollet ska dömas att betala rättegångskostnaderna.
En högre rättsinstans river upp domslutet i en patenttvist mellan tevetillverkaren Vizio och israeliska patenttrollet Oplus. Domaren uppmanas att överväga att låta Oplus betala Vizios rättegångskostnader.

Vizio håller tummarna för att domaren ska lyssna. Företaget är känt för att inte betala licensavgifter till så kallade patenttroll, utan istället bestrida kraven i rätten. Vizio har tackat nej till att betala licensavgifter till 16 patenttroll och vunnit alla rättstvister med dem

Problemet med taktiken är att den inte lönar sig. Det hade varit billigare för Vizio att betala licenskraven.

Ett patenttroll är ett företag som lever på att driva in patentlicenser på tvivelaktiga grunder. Ett av de fula knepen är att kräva mindre i licensavgift än den miljon dollar eller mer som en rättstvist kostar.

Många företag rycker på axlarna och betalar, medan Vizio envist valt att ta tvisten till rätten, trots att det är en ren förlustaffär. Enligt Vizio ligger krav från patenttrollen idag typiskt mellan 25 000 och 75 000 dollar.

Men just nu sker förändringar i det amerikanska rättssystemet  och det finns plötsligt på kartan att patenttrollet Oplus ska få betala en del av notan för Vizios juridiska kostnader. Det vore i så fall en milstolpe i kampen mot patenttroll, som av många anses dränera innovationskrafterna på resurser.

Överklagandeinstansen hänvisar till beslut i USA:s högsta domstol som ger den vinnande parten större möjlighet att få sina kostnader betalda när motparten medvetet gått in i tvisten med svaga argument.

Oplus brydde sig exempelvis enligt domaren aldrig om att ta reda på huruvida Vizio faktiskt använde teknik som inkräktade på Oplus patent.

Domen föll i fjol och domaren beskrev Oplus som oprofessionellt, samarbetsovilligt, och överdrivet aggressivt.

– Vizios trovärdighet ökade för varje fas i processen, medan Oplus bara samlade mer och mer rep till sin egen hängning, skrev domaren i sitt beslut.

Beteendet motiverade dock inte att Oplus skulle få betala Vizios rättegångskostnader, tyckte domaren, med motiveringen att beteendet i sig inte orsakade några högre advokatkostnader för Vizio.

Nu säger alltså en överklagandeinstans åt henne att ompröva den delen av sin dom.

Oplus tillverkade videokretsar fram till dess att företaget köptes av Intel  år 2005. Oplus behöll dock sina patent och har sedan dess stämt bland annat JVC, Denon, Funai och Vizio för patentintrång. Företaget har även stämt varuhuskedjan Sears, som säljer tevapparater.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)