JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Thunderbolt vänder åter till USB

Thunderbolt vänder åter till USB

Kontaktdonet för gränssnittet Thunderbolt 3 blir kompatibelt med USB-C. Det avslöjade Intels Navin Shenoy under sitt inledningstal till mässan Computex. Intel bildar en organisation för att göra det möjligt, Thunderbolt-USB-C Alliance.
Thunderbolt 3 ska dubblera bandbredden och halvera energiförbrukningen jämfört med Thunderbolt 2. Det här ska räcka för att exempelvis stödja två 4K-skärmar eller 10 Gbit/s Ethernet. Dessutom överför den 100 watt.
 
USB-C-Tunderbolt-kontakten kan överföra Thunderbolt 3 i 40 Gbit/s, och ska enligt Intel kunna leverera fyra gånger mer datatrafik och dubbel så mycket video som någon annan existerande anslutning.

Thunderbolt 3 stöder fyra kanaler PCI Express Gen 3 och åtta kanaler Displayport 1.2. Utöver två stycken 4K-videokanaler och dockning via en enda kabel, nämner Intel ett externt grafikkort som en tillämpningsmöjlighet.

Det går att Ethernetkoppla två datorer direkt med varandra via Thunderbolt med en datatakt på 10 Gbit/s. Kontakt med Thunderbolt 1 och 2 kommer att kräva en adapter. Adapters kommer också att finnas för DVI, HDMI och VGA.

Drömmen är att kunna använda Thunderbolt för att docka allt. Filosoferna grubblar nu över om närmandet mellan USB och Thunderbolt innebär att Thunderbolt får en skjuts framåt av USB eller tvärtom.

De tidiga demonstrationerna av Thunderbolt (Light Peak) brukade använda USB-kontaktdon, men när tekniken lanserades skarpt hade den flyttats till Displayport-uttaget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)