JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gamla renrum blir växthus

Gamla renrum blir växthus

Vad gör man med ett gammalt renrum som inte längre kan användas för den verksamhet det ursprungligen byggdes för? Ericsson valde att riva sina halvledarfabriker i Kista för att ge plats åt nya kontor. Japanska Toshiba satsar på att odla grönsaker i dem.
Egentligen är det ganska självklart, har man ett renrum som inte längre håller måttet kan det användas för att odla grönsaker. Miljön är betydligt mer kontrollerad vad gäller temperatur och luftfuktighet än ett växthus eller för den delen en åker. Dessutom gör övertrycket att problemet med skadeinsekter blir minimalt.

Genom att dessutom använda lysdioder och välja våglängder som påverkar plantornas tillväxt på ett positivt sätt går det att få både snabbare tillväxt och dessutom grönsaker som innehåller mer vitaminer.

BBC:s Adam Shaw har i programserien Horizons besökt Toshibas nedlagda fabrik för disketter som idag producerar sallad, spenat, mangold och andra grönsaker som säljs för ett högre pris än motsvarande produkter från växthus och åkrar.

Klipp från Horizons finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)