JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel investerar 420 miljoner i kvantdatorforskning
Delfts tekniska universitet och forskningsorganisationen TNO, får 420 miljoner kronor av Intel för forskning kvantdatorteknik. Dessutom bidrar Intel med egna ”betydande" ingenjörsresurser och teknikstöd.
Samarbetet sträcker sig över tio år. På Delft finns kvantforskningsinstitutet Qutech.

Enligt Intels vd Brian Krzanich är kvantberäkningar ett av de områden som ser mest lovande ut inom företagets egen grundforskning.  Hans och Intels intresse i kvantberäkningar ligger i att addera nya funktioner till morgondagens superdatorer. Han hävdar också att fullt fungerande kantdatorer ligger ”minst ett dussin år” in i framtiden.

Lågtemperaturelektronik är en av de konkreta kompetenser som Intel säger sig ta med till samarbetet.

Intel säger sig tro att nyckeln till utveckling inom området är samarbete mellan forskning och industri av just det här slaget, mellan elektronikexpertis och expertis i avancerad fysik.

Idén om kvantdatorer föddes på 80-talet. Forskare hoppas att märkliga kvantmekaniska fenomen som superposition och sammanflätning ska kunna utnyttjas för att bygga datorer som är kraftfullare än konventionell datorteknik någonsin skulle kunna bli.

Man brukar säga att dagens datorer gör beräkningar på bitar som kan vara ett eller noll, medan kvantdatorer gör beräkningar på ”kvantbitar”, som i någon mening är både ett och noll samtidigt. Därmed kan man i någon mening utföra beräkningar på båda värdena parallellt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)