JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU säger ja till halvledarjätte
EU godkänner NXP:s köp av Freescale förutsatt att NXP säljer sina krafttransistorer för rf, kretsar som främst används i dagens radiobasstationer. Duon skulle annars bli alldeles för dominant inom detta teknikområde, menar EU.
I början av mars blev det officiellt att NXP köper ut Freescale från börsen för 16,7 miljarder dollar. Men som alltid vid en affär av denna dignitet måste den först godkännas av berörda myndigheter.

Nu har EU:s konkurrensmyndighet sagt sitt. Affären får tummen upp förutsatt att NXP avyttrar sina krafttransistorer för basstationer. Eftersom NXP och Freescale är de två största tillverkarna i världen av just denna typ av krafttransistorer befarar EU att en fusion kan leda till prishöjningar.

Beslutet är ingen överraskning för NXP, som redan i slutet av maj aviserade en försäljning av sin rf power-verksamhet till kinesiska Jianguang Asset Management (JAC Capital).  Allt för att hålla tillsynsmyndigheter vid gott humör.

JAC Capital betalade 1,8 miljarder dollar för verksamheten som omfattade runt 2 000 NXP-anställda, inklusive hela ledningsgruppen. Dessa personer kommer att överföras till ett fristående bolag registrerat i Nederländerna, som blir helägt av JAC Capital när affären är slutförd vilket väntas ha skett innan årsskiftet.
 
Ihopslaget bildar NXP och Freescale världens största halvledartillverkare inom fordons- och industrisektorn. Komboföretaget är värderat till mer än 40 miljarder dollar.

 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)