JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Beslut om smalbandigt IoT
På branschorganisationen 3GPP:s RAN-gruppsmöte i Phoenix togs igår beslut att standardisera NB-IoT, en ny smalbandig radioteknik med syfte att adressera IoT-tillämpningar.
Tidigare i veckan kunde Elektroniktidningen rapportera att Ericsson, Nokia och Intel i gemensam regi drev på att den nya specifikationen – Narrow-Band Long-Term Evolution (NB-LTE) – skulle vara det bästa valet för att koppla upp IoT-enheter över mobilnät (länk).

Tajmingen på trions annonsering var medveten, då branschorganisationen 3GPP RAN skulle hålla gruppmöte i Phoenix – ett möte där det skulle röstas om ett förslag till en ny typ av smalbandig kommunikation i Releas 13 av LTE-standarden.

Samtidigt var det andra företag i branschen, däribland Huawei, som föreslog andra alternativ. Och mycket riktigt var oenigheten markant i början av mötet.

– Vi gick in i mötet med konkurrerande teknikförslag till standardisering. Efter långa diskussioner kom vi fram till ett harmoniserat förslag med mycket brett industristöd , säger Dino Flors, ordförande för 3GPP RAN.

Den nya tekniken NB-IoT ska bland annat ge bättrad inomhustäckning, stöd för en mängd små enheter med låg datatakt, vara extremt billig och mycket strömsnål.

Tekniken kan användas "in-band", för att utnyttja resursblock i en normal LTE-kanal eller i de outnyttjade resursblocken i så kallade guard bands som skiljer trafikkanalerna åt eller i fristående  band som avsatts för IoT. NB-IoT ska också vara särskilt lämpad för återanvändning av GSM-kanaler.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)