JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers centraliserar sitt företagarstöd

Chalmers centraliserar sitt företagarstöd

Verksamheterna i Chalmers Innovation, Encubator, Chalmersinvest och Ciprab samordnas i det nya helägda dotterbolaget Chalmers Ventures. Under kommande tio år skjuter Chalmers till 300 miljoner kronor i investeringskapital och nära 150 miljoner i driftsmedel.
I februari i år meddelade Chalmers att ett nytt dotterbolaget för företagarstöd var under utveckling. Idag presenteras det under sitt namn – Chalmers Ventures.

Ventures samlar all verksamhet inom inkubation och såddinvesteringar. Universitetet hoppas att åtgärden ska leda till fler snabbväxande teknikbolag från Chalmers.

Det nya bolagets vd är Linnéa Lindau.

Linnéa Lindau
Linnéa Lindau
– Vi har utvecklat två inkubatorsprocesser av världsklass som vi nu förstärker och samordnar med gemensam management och mer offensiv kommunikation, säger hon.

Inkubatorprocesserna har tidigare gett skjuts åt företag som Oxeon, systemleverantören Vehco och cancervaccinföretaget Immunicum.

– Siktet är inställt på att bli en av världens främsta inkubatorer inom fem år. Resan har börjat.

Ventures ska investera från 300 000 kronor i 20 till 25 tidiga företag varje år. Det finns dessutom en plan på upp till tiotalet följdinvesteringar på upp till 2 miljoner.

Ventures är inte bara en källa till pengar. Bolagen kan hyra kontor och sitta tillsammans. Chalmers Ventures har ett nätverk av mentorer och andra kontakter som kan stötta entreprenörer. Och organisationens egen personal besitter bred kunskap och erfarenhet från olika branscher.

– Sammanslagningen som skapar Chalmers Venture betyder att vi kraftsamlar för att få alla viktiga kompetenser i en gemensam verksamhet. Alla branschspecifika kunskaper gör att vi kan identifiera, matcha och starta upp olika typer av affärsidéer, entreprenörer och forskare, säger Linnéa Lindau.

Chalmers satsar samtidigt på att stärka entreprenörsandan bland studenter och forskare. Forskare och företag ska involveras mer i all utbildning och alla studenter ska på sikt kunna få entreprenöriella erfarenheter under sin utbildning, något som idag främst gäller studenterna på Chalmers entreprenörsskola.

Stefan Bengtsson
Stefan Bengtsson
– I ökande grad hoppas vi kunna ge alla våra studenter mer av det entreprenöriella perspektivet i utbildningarna, vilket jag är övertygad om att alla har glädje av, forskare såväl som studenter och deras framtida arbetsgivare, säger Stefan Bengtsson som är både rektor och vd för Chalmers.

Investeringen skapar enligt Chalmers även trygghet för externa investerare som vill engagera sig i Chalmers startupbolag. Pengarna kommer från Stiftelsen Chalmers tekniska högskola.

Pressmeddelandet från Chalmers talar även om utvecklingen av ett hållbart samhälle, om nyttiggörande av forskning, om kampen om internationella forskningsmedel och om professionalisering av stöd till forskare. Läs pressmeddelandet i sin helhet här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)