JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lägre avgift på miljömärkt elektronik
Elektronik som är märkt med Svanen eller TCO Certified får lägre producentansvarsavgifter efter årsskiftet. Ändringen görs för att få tillverkarna att utveckla elektronik med mindre inverkan på miljön.
Idag bestäms avgiften av vilken typ av produkt det rör sig om, inte hur den är tillverkad. Insamlingsorganisationen Elektronikåtervinning i Sverige vill ändra på det genom att erbjuda rabatterat producentansvar för miljömärkt elektronik från årsskiftet.

Det gäller elektronik som är certifierad av tredjepartscertifieringarna Svanen eller TCO Certified, alternativt uppfyller motsvarande miljökrav.

– Vi anser att det är viktigt att branschen själv tar ansvar för omställningen mot en cirkulär ekonomi, det ska vara lönsamt att göra rätt, säger Josef Tapper som är vd på Elektronikåtervinning i Sverige i ett pressmeddelande.

Producentansvaret för elektronik innebär att alla som sätter elutrustning på den svenska marknaden är skyldiga att säkerställa att produkterna samlas in och återvinns när de blir till avfall. Producenter betalar därför en avgift för varje såld produkt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)