JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Laddar elbussen på ett ögonblick

Laddar elbussen på ett ögonblick

ABB har utvecklat ett system som på bara några minuter kan ladda en elbuss med så mycket energi att den sedan kan köra sin stadslinje under hela dagen.  Systemet är automatiskt och finns i laddningseffekterna 150 kW, 300 kW eller 450 kW.
Först ut att använda de nya laddarna är ett kollektivtrafikprojekt som drar igång i  Luxemburg under nästa år. Då ska sex elhybridbussar från Volvo börja rulla i där, varvid fyra snabbladdare ska se till att driften fungerar.  

Snabbladdningssystem som ABB nu lanserar ansluts via bussens tak, där den mekaniska anslutningen sker med en form av strömavtagare eller ”pantograph”. När elhybridbussen kommer fram till stoppet för att laddas ansluts den till laddaren via trådlös kommunikation, varpå en strömavtagare sänks ned automatiskt. När säkerheten är kontrollerad startar laddningen.

Volvos nya elhybridbuss kan minska bränsleförbrukningen med 75 procent jämfört med konventionella dieselbussar. Det hävdar ABB som för första gången visar upp sitt nya snabbladdsystem på bussmässan Busworld, som just nu pågår i Kortrijk i Belgien.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)