JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HEMLIGT: tusen Intelanställda utvecklar Iphone-modem
Enligt tidningen Venturebeat är nu tusen eller ännu fler anställda på Intel involverade i att utveckla LTE-modem för nästa generations Iphone. Apple och Intel har ännu inte bekräftat att det överhuvudtaget finns ett samarbete mellan dem.
I mars i år rapporterade tidningen Venturebeat för första gången att Intel håller på att att utveckla  LTE-modem till Apple. Venturebeat har sedan dess fortsatt att rapportera och hävdar att arbetet framskrider enligt planerna och nu involverar minst tusen Intelanställda.

Venturebeats källor är anonyma.

Venturebeat stöder sina uppgiftslämnare genom att påpeka att Apple har anställt nyckelpersoner från Intels LTE-modemgrupp i München, bland annat började Intels och tidigare Infineons teknikchef för trådlöst, Bernd Adler, att jobba på Apple i augusti.

Enligt Venturebeat lockas Apple bland annat av Intels kommande 10 nm-teknik, som ska vara redo för produktion om två år. Intel anses ha ett försprång i halvledartillverkningsteknik jämfört med Samsung och TSMC, som Apple använder idag.

Produkten som sägs anpassas till Apple Iphone och tillverkas av Intel, är Intels LTE-modem 7360.  Åtminstone några versioner av Appletelefoner som släpps nästa år ska innehålla modemet, enligt Venturebeats källor. Andra versioner kan komma att innehålla Qualcommodem. Dagens Iphone använder Qualcomms LTE-krets 9X45.

Intel har tidigare utlovat att 7360 ska börja skeppas innan året är slut och finnas i slutprodukter nästa år.  

Att Intel skulle kunna satsa mycket stora resurser på att lyckas i ett Iphone-projekt är logiskt. På mobilmodemmarknaden är Intel idag en mycket liten aktör i jämförelse med jätten Qualcomm. Att vinna Apple från Qualcomm vore en rejäl fjäder i hatten.

Intel har under de senaste åren investerat massor av pengar på att ta sig in i mobilmarknaden, även med sin snålprocessorfamilj Atom.

Mobilmodemkompetens skaffade sig Intel med ett köp från Infineon år 2011, som fram till dess varit den som levererade modem till Iphone. Efter köpet växlade Apple till Qualcomm som modemleverantör.

Apple använder ARM-processorer i Iphone och Intel har skaffat sig erfarenhet av att integrera sina modem med ARM-processorer i ett samarbete med kinesiska Rockchip.

Att så många som tusen personer är involverade i arbetet kan tyda på att Apple och Intel har ännu mer långtgående planer tillsammans. Enligt Venturebeats källor kan Apple tänka sig att utveckla en systemkrets som integrerar Apples ARM Ax-cpu:er med Intels LTE-modem. Den skulle konstrueras av Apple och tillverkas av Intel i 14 nm.

Elektroniktidningen kan lägga ytterligare pinne på den ryktesbrasan, och kanske höja temperaturen ytterligare en grad. Som vi twittrade för en månad sedan (länk) är chefsarkitekten bakom Intel Haswell, svensken Per Hammarlund, sedan januari datorarkitekt på Apple. Det senaste han jobbade med på Intel var ”en familj cpu:er för telefoner”. Varför skulle inte en kommande generation av Ax kunna bygga på en Intel Atom-kärna? Sådana planer har funnits tidigare (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)