JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Googles Alphabet satsar mer på vilda projekt
Alphabet

Googles Alphabet ska satsa mer på vilda projekt

Googles moderbolag Alphabet kommer att öka investeringarna i sina högriskprojekt, särskilt inom områdena energi och Internet. Det meddelade företaget i samband med leveransen av sin kvartalsrapport igår.
Vad gäller kvartalsrapporten i sig går affärerna utmärkt och över förväntningarna. Googles kurs steg med 11 procent som en reaktion på rapporten.

Företaget omsatte 160 miljarder kronor under kvartalet varav 40 miljarder var vinst. Alphabet har därmed nu en kassa på 620 miljarder kronor tillgänglig för företagets grundare Larry Page och Sergey Brin om de upptäcker någon ny leksak som de vill köpa till det garage av vilda projekt som de regerar över i det nya företaget Alphabet.

Ingen av de två medverkade under kvartalsmötet.
RuthPorat998v1
Ruth Porat
Alphabets ansikte utåt var istället ekonomichefen Ruth Porat, med en och annan inflikning från dotterbolaget Googles nya chef Sundar Pichai när samtalet handlade om Google.

Siffrorna rapporterades i en enda klumpsumma och gällde det gamla Google. Nästa kvartalsmöte kommer istället att innehålla två stycken rapporter, en för Google och en för så kallade Other bets – övriga verksamheter.

Det som Ruth Porat meddelade de samlade investerarna var att kapitalutgifterna inom Other bets kommer att öka nästa år. Mest inom området Access and Energy, det vill säga Internetaccess och energiprojekt.

Ruth Porat antydde också att Alphabet har ytterligare nya Other bets-projekt i luften.  

Det nya moderbolaget Alphabet skapades formellt den 2 oktober. Det separerar Googles nuvarande vinstdrivande kärnverksamheter från de mer vilda projekten inom företaget, som självkörande bilar, smarta hem, robotar, drönare, hälsoteknik, och Internetutrullning, med reservation för att Alphabet ännu bara preliminärt stakat ut vilka verksamheter som ska höra till vilka områden.

– Vi vill att Alphabet ska vara en stark magnet för entreprenörer, en miljö där dessa kan frodas och skapa affärsverksamheter som generar stora vinster och löser de riktigt stora problemen, sade Ruth Porat.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)