JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tuff handlödningstävling på Productronica

Bara 15 av de 47 tävlande lyckade löda ihop ett fungerande kretskort på Productronicamässan för två veckor sedan. Precis som för två år sedan vann Jacek Majchrzak från Partnertechs polska fabrik.
– Många som kommer är inte vana att sitta på en mässa med kameror, publik och en domare som går runt. De blir nervösa och faller ur. Hemma skull de klara uppgiften, säger Lars Wallin på den arrangerande branschorganisationen IPC.

Resultat på Productronica är bättre än på mässan SMT i Frankfurt i våras, då fick bara tre av 38 ihop ett fungerande kort. I München blev det 15 av 47.

– Vi ökade på tiden från 45 till 60 minuter för att fler skulle hinna färdigt.

Kortet är designat så att man direkt ser om det är korrekt lött när strömmen kopplas in. De fungerande korten bedöms sedan enligt IPC klass 3.

501 av 506 möjliga poäng gav Jacek Majchrzak en klar seger före tvåan Michal Raus på 496 poäng, RealTime Technologies, och trean Christian Vodermaier, Avantest Europe med 492 poäng.

Förutom ett kontantpris på 300 euro fick han en lödstation från JBC Tools och dessutom en biljett till världsfinalen i Las Vegas nästa år.

Tilläggas kan att enda svenska deltagaren Ljupce Talevski från Aluwave slutade på 15:e plats.

Den som vill tävla i handlödning behöver dock inte resa till Las Vegas, det räcker med Kista och SEE-mässan i april nästa år där det blir två klasser: proffs och studenter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)