JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enea, Nokia och Arm startar öppenkodsprojekt
Enea ska tillsammans med Arm och Nokia Networks – och alla som vill vara med – ta fram en snabb TCP/IP-stack i öppen källkod för Linux och virtualiserade nät. Programvaran är öppen källkod enligt licensen BSD 3.
Gröna kompnenter tillhör Open Fastpath.
Klicka för större bild!
Projektet heter OFP (Open Fast Path) och drivs som en icke vinstdrivande stiftelse.

–  Den är öppen för alla industrispelare som vill bidra med resurser och egen kod som driver utvecklingen av högpresterande och högeffektiva telekomnätverkslösningar framåt, skriver Enea i ett pressmeddelande.

En första version kan laddas ner från www.openfastpath.org.  Den bygger på en redan existerande implementation för ett annat öppen operativsystem,  FreeBSD. Koden är kompatibel med alla processorarkitekturer eftersom den körs i det som kallas user space, det vill säga utanför operativsystemet, i ett öppet programbibliotek som heter ODP (open data plane)

Enea vill bli en ledande leverantör av mjukvara och tjänster för vad företaget beskriver som nästa generations nätverksnoder och -funktioner, det som kallas Cosnos (Carrier-Grade Open Source Network Operating System).

– Denna riktning kräver en aktiv roll i relevanta industrisamarbeten, varav OFP är ett, skriver företaget.

Flera industriaktörer välkomnar initiativet, bland dem HP, Cavium och Freescale.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)