JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PC-kort på Atom för surfplattor

PC-kort på Atom för surfplattor

”Du slipper lära dig ARM” är ett av huvudargumenten för Jaguar Electronic i Hong Kong när företaget släpper datorkortet Jaguarboard som baseras på Intels x86-fyrkärna Atom Z3735G, en 22nm-processor egentligen avsedd för surfplattor.

Kortet lanserades i julas på Kickstarter för 40 dollar, men idag får du punga ut med 79. På Kickstarter profilerades kortet som en konkurrent till Raspberry Pi, men det har bara fyra GPIO-anslutningar så huvudanvändningen torde vara pc-kort snarare än elektronikprojekt.

Kortet har anslutningar för HDMI 1.4 upp till 1080p, 100 Mbits/ Ethernet, tre stycken USB 2.0, stereoljud ut och monoljud in, två COM, en I2C samt fyra GPIO.

Jaguar förslår att man ska använda Jaguarboard som mini PC, hemmabio, nätverksserver, temperaturövervakningssystem eller som en controller för ditt smarta hem. Ett annat alternativ är för skolor att använda kortet för utbildning i programmering.

Entusiasmen från makers-samfundet är ljummen. Visst är kortet snabbare än en Raspberry Pi, men liksom alla andra Raspberry Pi-utmanare lider Jaguarboard av att det inte har den enorma uppbackning som Pi har. Att det är ett Atom-kort ger dock kortet en ganska unik profil där nästan alla andra makers-kort i den här viktklassen är ARM-baserade.

Jaguarboard stöder enligt tillverkaren alla operativsystem som Atomprocessorn stöder, exempelvis Windows 8.1, Windows 10, Android och Ubuntu Linux.  Kortet har 1 Gbyte DDR3L och16 Gbyte eMMC. Ytterligare flash kan anslutas via TF-kort och USB.

Måtten är 102  x 65 x 1,6 mm och för strömförsörjning används 5 V och 2A

En konkurrent är kanske Atom-kortet Minnowboard Turbot från ADI som använder en 1,46 GHz E3626-processor.  Atom E-familjen används också i professionella kort i olika formfaktorer från exempelvis Adlink och Congatec.

Ytterligare ett Atom-kort på marknaden är den senaste versionen av Intelkortet Edison som har en en 500 MHz Atom Z-dubbelkärna. Här är den tänkta strömförbrukningen mycket lägre eftersom Edison är avsedd för wearables.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)