JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cyberattack skulle slå ut Irans försvar

USA utvecklade planer på en militär cyberattack mot Iran som skulle understödja ett Israeliskt militärt angrepp. Planer utvecklades också att följa upp Stuxnet-attacken med ytterligare cybersabotage mot iransk urananrikning.

Uppgifterna finns i en dokumentärfilm och bekräftas i den amerikanska nyhetstidningen New York Times av journalisten David E Sanger, som har trovärdighet genom att han under slutet 00-talet rapporterade om USA:s och Israels cybersabotage Olympic Games långt innan Stuxnet-viruset, som användes för att sprida Olympic Games, var allmänt känt.

USA har inga officiella kommentarer till de nya avslöjandena.

Den politiska bakgrunden till Nitro Zeus-vapnet är konflikten mellan USA:s allierade Israel och dess grannland Iran.

Medan cyberattacken Olympic Games i slutet av 00-talet användes som ett alternativ till en militär attack från Israel på Iran, togs Nitro Zeus tvärtom fram för att understödja en militär attack. Nitro Zeus konstruerades för att slå ut Irans luftförsvar, liksom system för kommunikation och energidistribution.

Planerna lades i skrivbordslådan i somras efter att Iran gått med på att skala ner sin urananrikning i utbyte mot inställda sanktioner.

Tusentals militärer och spioner deltog i planeringen av Nitro Zeus. Som en del av förberedelserna sägs USA ha placerat ut teknik i Iran som inte bara skulle låtit USA övervaka Irans nätverkstrafik utan också att sabotera infrastruktur i landet.

Utöver Nitro Zeus planerade USA också en direkt uppföljning till Olympic Games som var en operation som utfördes i slutet av 00-talet, då USA och Israel programmerade Irans urananrikningscentrifuger i Natanz att spinna för fort, vilket tros ha lett till att tusen av dem fick  tas ur drift i förtid.

Ett motsvarande sabotage planerades mot Irans anrikningsanläggning i Fordo nära staden Qum. New York Times skriver att attentatet mot Fordo skulle skett genom att en datormask introducerades i Fordos datorsystem och därefter förstörde kretsar, vilket i sin tur skulle försenat eller förhindrat urananrikningen.

Som en konsekvens av avtalet i somras har urananrikningen i Fordo stängts under 15 år.

Det omfattande arbete som lades ner på dessa två operationer demonstrerar, enligt New York Times, vilken viktig militär roll cyberoperationer har idag. New York Times hävdar att cyberkrigföring blivit ett standardelement i USA:s militära planering.

Dokumentärfilmen ”Zero Days” premiärvisades i onsdags på Berlins filmfestival.  Den är regisserad av Alex Gibney som tidigare regisserat ”Taxi to the Dark Side” om amerikansk tortyr och ”We Steal Secrets” om Wikileaks.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)