JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kollar luften inomhus

Brittiska Cambridge CMOS Sensors, CCS, utvecklar gassensorer för att övervaka miljön. Nu har företaget lanserat en första digital lösning, med sensor och styrenhet sida vid sida.

Fakta: Cambridge CMOS Sensors bildades år 2008 och har sina rötter i forskning på University of Cambridge. Företaget har runt 30 anställda, med huvudkontor  Cambridge. Under förra året öppnade det ett kontor i Taiwan, som stöder tillverkningen där, samt kunder i Kina.

MEMS & Sensors Technical Congress Den nya lösningen kombinerar en metalloxidsensor – som värms upp med en liten värmeplatta vilket gör att den blir mer känslig och lättare kan detektera lättflyktiga organiska föreningar, eller VOC:er (volatile organic compound) som det kallas – med en styrenhet som kör egenutvecklade algoritmer.

– Det är vår första digitala gassensorlösning. Sedan tidigare har vi en sensor utan inbyggd styrenhet, säger Jess Brown, marknadsansvarig på CCS till etn.se på MEMS & Sensors Technical Congress som gick av stapeln i München i början på denna vecka.

En specialitet är att sensorn tillverkas i en CMOS-process.

– Vi är det enda företaget som har IP för en CMOS-process, vilket ger oss en stor fördel när man kommer till volymproduktion. Den öppnar framförallt upp mot marknader som inte vore möjliga att nå med traditionella gassensorer, påpekar Jess Brown.

Med kretsen, kallad CCS811, siktar CCS på smartmobiler, men också wearables och smarta hem. Framåt tittar företaget även på att ta fram andra gassensorlösningar för utomhusmiljöer, för att exempelvis detektera partiklar och därmed indikera luftföroreningar i storstäder.

CCS811 kommer i en LGA som är  2,7 mm x 4,0 mm, har tio anslutningar och en pitch på 0,6 mm.

– Vi tillverkar vår memssensor hos Xfab i Tyskland och i april planerar vi för volymproduktion av den nya digitala sensorlösningen som sätts ihop och testas i Taiwan, avslöjar Jess Brown.

Utvecklingskort finns också framme.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)