JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bitcoinbrytare i tingsrätten

Bitcoinbrytare i tingsrätten

Idag startar förhandlingarna i Stockholms tingsrätt om KNC Miner har lurat en av sina första kunder. Det gäller amerikanen Gustavo Fernandez som sommaren 2014 beställde 66 stycken maskiner från KNC Miner för ”brytning” av Bitcoin. Enligt stämningsansökan så levererades datorerna för sent och de fungerade inte som utlovat, skriver Dagens Industri.

KNC Miner grundades i ett möte mellan konsultföretaget Orsoc och finans-IT-företaget Kennemar & Cole i början av 2013. De förra ägnade sig redan åt bitcoin-brytning i grafikkort. De senare kunde konstruera dedikerad hårdvara, det vill säga asicar.

Att bryta eller framställa bitcoins är en kapplöpning mot tiden där uppgiften hela tiden blir svårare och därmed mer energikrävande.

Elektroniktidningen skrev en längre artikel om företaget i början av september 2013 (länk) där KNC Miner bland annat lovade att leverera minst 400 Ghash/s vid en effekt på 640 watt till ett pris av 7 000 dollar. Den specificerade effekten sänktes av KNC från 1 kW, efter att en ny konkurrent dykt upp på marknaden – Cointerra – och lovat 2 Thash/s för 14 000 dollar och 1,2 kW.

KNC sänkte också priset till 5 000 dollar.

Lite senare bytte KNC affärsmodell från att sälja datorer för utvinning av bitcoin till att bygga en datorhall för de egenutvecklade datorerna och sälja beräkningstiden. Enligt stämningsansökan använde företaget inkomsterna från den tidiga datorförsäljningarna till att bygga upp datorhallen som blev en konkurrent till de ursprungliga kunderna.

KNC Miner hade en omsättning på över 600 miljoner kronor år 2014 och backas upp av välkända investerare som Creandum, Accel och GP Bullhound.

Den första stämningen ligger på 3,5 miljoner kronor men i bakgrunden finns fler missnöjda kunder som bara väntar på domen. Det handlar om ungefär hundra miljoner kronor.

KNC Miners vd och medgrundare Sam Cole vill inte kommentera anklagelserna, men säger till DI att de kommer att visa sig vara grundlösa.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)