JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Experimentera med Cerns acceleratorer

Experimentera med Cerns acceleratorer

Är du student och har fyllt 16 år? Då kan du tillsammans med upp till åtta kompisar skicka in ett förslag till Cern på ett experiment ni vill göra med en av forskningsorganisatonens acceleratorer. De två vinnarna får resa till Genève för att under tio dagar genomföra sina experiment och lära sig mer om högenergifysik.

Beamline for Schools (BL4S) arrangeras för tredje gången och tidigare vinnare har placerat en webkamera och kristaller som odlats i klassrummet i strålen från acceleratorn. Men det krävs inga förkunskaper i högenergifysik, försäkrar arrangörerna. Tävlingen handlar om att hitta på kul experiment med högenergistrålen och de detektorer som fångar resultatet.

För att delta i tävlingen måste ni skriva ihop ett förslag på tusen ord och spela in en video på en minut som förklarar vad ni vill göra och varför just ni ska vinna. Cern vill ha förslagen senast 31 mars och de två vinnarna avslöjas i juni.

Tävlingen sponsras av bland annat National Instruments som donerat mjukvara och arbetstid.

Mer information och anmälan finns här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)