JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittiska sjundeklassare får ett IoT-kort

Idag börjar nära en miljon brittiska elever i årskurs 7 och 8 (11-12-åringar) att utrustas med varsitt Cortex M0-kort med bland annat Bluetooth LE, sensorer och krokodilanslutningar. Kortet heter Micro:bit och tillverkas brittiska TV- och radioföretaget BBC.

Syftet med att utrusta eleverna med detta IoT-kort är att lära dem programmera.

En demonstrationstillämpning är att utnyttja kortets accelerometer för att ”rulla omkring” ett ljus i kortets 5 x 5-lysdiodmatris när kortet vinklas åt olika håll. Andra exempel är tamagotchi och hjärtmonitor.

– Studenter har redan kommit på en massa idéer – en del som hanterar vardagliga utmaningar, en del som kan ha affärspotential och en del som bara är kul, säger  Sinead Rocks, chef på BBC Learning.

Kortet är på flera sätt en forsättning på elevdatorn Micro som BBC släppte på 1980-talet. De tillhör båda projektet ”BBC Computer Literacy”. BBC Micro utvecklades av brittiska Acorn Computers vars dotterbolag ARM Holdings nu utvecklat Micro Bit.

Kortet mäter 4 x 5 cm. Det har accelerometer, magnetometer, 5 x 5 lysdioder, MicroUSB och två programmerbara knappar. Längs en sida sitter en 23 polig anslutning varav fem är expanderade för att kunna ta emot krokodilklämmor och banankontakter.

Processorn är norsk, en Nordic Semiconductor nRF51822 med en 16MHz ARM Cortex-M0 med 256 kbyte Flash och 16 kbyte RAM. I paketet ligger även en buzzer, USB:kabel och audiosladd.

Lancasteruniversitetet har utvecklat systemprogramvaran. Farnell Element14 sköter tillverkningen,.

Micro Bit programmeras via Javascript, Blockly, Python eller C++.

Kortet kommer också att erbjudas kommersiellt.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)