JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IPC vill se ny standard för maskinkommunikation

Om maskinerna i en ytmonteringslina ska kunna kommunicera med varandra och med överordnade system måste de prata samma språk, annars kommer visioner som Industri 4.0 aldrig bli verklighet. Den amerikanska branschorganisationen IPC har tagit på sig uppgiften att se till att det händer.

IPC-2541, eller ”Generic Requirements for Electronics Manufacturing Shop-Floor Equipment Communication Messages” CAMX, är en standard för att utbyta data mellan maskiner. Den antogs 2001 men räcker inte för effektiviseringsambitionerna som finns i exempelvis Industri 4.0.

IPC:s arbetsgrupp 2-13 (Shop Floor Communications Subcommittee) ordnade ett första möte på Apexmässan i Las Vegas i onsdags förra veckan för att dra igång arbetet. En av slutsatserna från mötet är att en standard inte får bygga på teknik som ägs av ett enskilt företag och som kräver betalning för att andra ska få använda den.

Arbetet leds av Jason Spera på Aegis Software. Ambitionen är att det ska gå att addera nya maskiner utan att störa den trafik som redan finns mellan befintliga maskiner.

Arbetsgruppens hemsida är i skrivande stund tämligen innehållslös (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)