JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chip räknar fort men fel

chipx9991

Chipet räknar fort men fel

I simuleringar är chipet S1 hundra gånger snabbare att köra en algoritm för målföljning än en konventionell processor, på bara två procent av energin. Knepet är att chipet inte bekymrar sig om att räkna exakt rätt.

USA:s militära forskningsorganisation Darpa skjuter till pengar så att företaget bakom chipet, Singular Computing, ska kunna ta fram det i fysisk form.

När en processor av idag räknar ut en logaritm aktiverar den kanske tio miljoner transistorer för uppgiften. Men en enda transistor kan faktiskt beräkna en hyfsat exakt logaritm. Det påpekar Singular Computings vd Joseph Bates i en gammal powerpoint.

Att chipet räknar slarvigt behöver inte vara en nackdel. Lämpliga algoritmer är sådana som jobbar med redan i sig brusiga samplade data från den fysiska världen. I simuleringar av fysiska system som i sig är immuna mot brus, borde inte onoggrannheten ha någon effekt alls.
 
Det är också möjligt att kompensera i algoritmer för att kalkylerna är inexakta och ändå behålla merparten av uppsnabbningen och energivinsten.

Radaravbildning i hög upplösning, utvinning av 3D-data ur stereofotografier och AI-tekniken deep learning är tillämpningar som ser lovande ut enligt Joseph Bates.

Singular Computing samarbetar med MIT, Carnegie Mellon, Sandia National Lab, och Office of Naval Research.

Till i sommmar ska Singular Computing bygga fem stycken datorer som var och en består av 16 stycken S1-chip kopplade till en konventionell processor. Datorerna ska läggas online så att andra forskare ska kunna experimentera med sina algoritmer på dem.

Darpa betalar chipen och datorerna med pengar ur en portmonnä som heter Upside och öppnas för nya effektivare metoder att analysera videodata. Militära drönare är en viktig tillämpning. Darpa vill att drönarna på egen hand ska kunna analysera de stora mängder videodata de samlar in.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)