JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ladda mobilen från blomkrukan?

bioo

Ladda mobilen från blomkrukan?

Ett projekt på gräsrotsfinansieringssajten Indiegogo som visar alla tecken på att vara en ren bluff, har hittills samlat in en halv miljon kronor i beställningar.

Från en planta med måtten 11 x 11 centimeter lovar företaget Bioo att leverera 5 volt och 1 ampere, lagom för  ladda en mobiltelefon. Det är betydligt högre effekt än vad en solcell med samma yta levererar.

Tekniken uppges utnyttja fotosyntes, biologiska nanotrådar, mikroorganismer och annat smått och gott.

Företaget säger sig ha lagt tio månader på att utveckla tekniken, som sägs vara inspirerad av studier genomförda på Nasa.

– Det låter galet, men det är på riktigt, säger företagets sida på Indiegogo.

För 79 euro plus porto får du en fyrkantig vit blomkruka med inbyggd teknik för att alstra el inklusive en USB-anslutning inbäddad i en sten kopplad till botten av krukan med en sladd.

Bruksanvisningen är enkel: lyft ut USB-stenen, fyll på vatten, skaka, plantera en växt. Bioo påminner dig om att inte begrava USB-anslutningen i jorden. Skakandet ska aktivera en organisk process. 

Därefter kan du ansluta din mobiltelefon till USB-stenen för laddning med strömmen 1 A.

50 personer har nappat på 79 euro-erbjudandet, och det är slutsålt. Hundra personer har köpt samma produkt för 89 euro och också detta erbjudande är fulltecknat. Elva personer av 200 möjliga har i skrivande stund intecknat sig för en Black Limited Edition för 120 euro. Sammanlagt har 413 personer tecknat beställningar på sammanlagt 51 000 euro.

För två år sedan varnade Elektroniktidningen för ett projekt på Kickstarter – bluetoothtaggar som drevs av skördade radiovågor. Det projektet visade sig vara en bluff.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)