JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 25 miljoner till smart lås

25 miljoner till smart lås

Smarta lås gör inte bara att du kan lämna nyckelknippan hemma, budfirman kan ställa maten i köket och hantverkarna eller städfirman kan ta sig in utan att du behöver lämna ut nycklar. Svenska startupföretaget Glue, vars smarta lås ska börja säljas i juni, tar in 25 miljoner i riskkapital, rapporterar sajten Breakit.

Det är Peter Carlsson, tidigare inköpschef på Tesla, och det svensk-finska riskkapitalbolaget Moor som tillsammans med befintliga ägare står för pengarna. Därmed har Glue fått in 55 miljoner kronor sedan starten.

– Med Tesla förändrade vi världen kring hur vi tänker kring en hel industri. Jag drivs av den här typen av utmaningar och ser likheter med Glue som med sin hård- och mjukvara kommer att göra hemmen mycket smartare. Därmed kommer e-handel och tjänstesamhället ta fart på riktigt och vi kommer att se nya företag och affärsmodeller etableras baserat på Glues ekosystem, säger Peter Carlsson till Breakit.

Företagets lås monteras på insidan av dörren, det går därmed alltid att låsa upp dörren med nyckeln, men normalt sker det med smartmobilen via Bluetooth. Förutom att slippa ha med sig nycklarna kan låset programmeras med koder för exempelvis en städfirma eller matleveranserna. Den som ska ta sig in måste ha låsappen i smartmobilen och en kodnyckel som kan ställas in att gälla en viss tid.

Via en extra wifiadapter går det att koppla upp låset till hemnätet och därmed kan man exempelvis låsa upp ytterdörren oberoende av var man befinner sig.

Låset passar med existerande låskistor av typen Deadbolt, Euro Cylinder och Scandinavian. Med wifiadapter kostar det 2999 kronor och försäljningsstarten är planerad till juni.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)