JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

superbeskuren 0,2 joule kan finska forskningscentret VTT Technical Research Centre lagra i en superkondensator  på en kvadratcentimeter byggd inuti ett kiselchip. Den utnyttjar ett hybridnanomaterial som utvecklats på VTT.  Nu söker centret efter partners som vill kommersialisera tekniken.

Chipets yta finns tillgänglig för integrering av aktiva elektroniska mikrokretsar och sensorer eftersom kondensatorn sitter inuti chipet.

Denna mikrosuperkondensator har enligt VTT prestanda när det gäller energi, effekt och hållbarhet som ligger på samma nivå som motsvarande kondensatorer i kol och grafen.
 
Två watt kan superkondensatorn leverera.  Produkter som är helt självförsörjande på skördad energi är en möjlig tillämpning.

Superkondensatorer lagrar elektrostatisk energi i gränssnittet mellan flytande och fasta elektroder. Lagringskapaciteten beror av ytan och ledningsförmågan.

VTT har tagit fram en elektrod i ett hybridnanomaterial som består av poröst kisel belagt med ett några nanometer tjockt lager av titannitrid. Resultatet bli en rekordstor ledande yta i en liten volym. Två elektroder förbinds via en kanal med jonvätska.

En artikel om tekniken finns publicerad i Nano Energy magazine (länk).

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)