JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 22 november 2019 VECKA 47

Är tiden mogen för det smarta kylskåpet? Det hopppas amerikanska mjukvarujätten Microsoft och tyska vitvarutillverkaren Liebherr.

Kameror i kylskåpen ska filma varorna och berätta för din smarttelefon vad som håller på att gå ut, vad du behöver handla, vad du kan laga på befintliga ingredienser och hur tjock du skulle bli om du åt upp det. Den tillhörande appen ska stödja både IOS, Android och Windows.

Den grundläggande funktionen är att helt enkelt filma insidan på kylskåpet, så att du kan plocka fram en bild när du är på affären utan inköpslista, eller dokumentera vem på kontoret som nallar din räkost.

Matförpackningar uppradade för fotografering och identifiering i ett Liebherr-prototypskåp. Sifforna anger hur säkert kylskåpet är på sin sak.

Mer avancerade funktioner kommer att kräva artificiell intelligens och den ska Microsoft bidra med. Matprodukterna ska identifieras automatiskt och kylskåpet ska ha ett röstgränssnitt. I båda fallen används AI-tekniken deep learning. 

Microsoft påminner om att det var ett av dess bidrag som fick det bästa resultatet på bildtolkningsutmaningen Imagenet i fjol. Vinnartekniken finns  integrerad i företagets mjukvaruprodukt Microsoft Cognitive Services Computer Vision och i företagets öppenkodsbibliotek CNTK (Computational Network Toolkit).

Röststyrning finns idag i Microsofts AI-assistent Cortana.

Kylskåpsintelligensen ska stoppas in i en uppkopplad styrmodul kallad Smartdevicebox. Den kommer att säljas till i både kylar och frysar från Liebherr.

Produkterna är ännu bara i prototypstadiet.

 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)