JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 18 augusti 2019 VECKA 33

Bilsäkerhetsföretget Autoliv och biltillverkaren Volvo startar ett gemensamt bolag kring mjukvara till förarassistans och självkörande bilar.

Verksamheten i det nya företaget drar igång i början av nästa år och huvudkontoret hamnar i Göteborg. Runt 200 personer ska rekryteras från de båda företagen. På medellång sikt väntas företaget få drygt 600 anställda.

Det nya företaget, som ännu inte är bildat och som saknar namn, ska utveckla produkter för förarassistans och autonom körning till Volvos bilar. Dessutom kommer produkterna att säljas av Autoliv till andra företag. Intäkterna fördelas sedan mellan de båda företagen.

– Genom att vi kombinerar våra kunskaper och resurser skapar vi en världsledare inom utveckling av AD-mjukvara. Det innebär att vi kan lansera denna spännande teknologi snabbare till våra kunder, säger Volvos vd och koncernchef Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

AD står för autonomous driving och är mjukvaran i sjävkörande bilar.

Bägge företagen bidrar med immateriella rättigheter för sina ADAS-system till det gemensamma bolaget. De första ADAS-produkterna väntas bli tillgängliga under 2019 och den första tekniken för självkörande fordon år 2021.

Chef för det nya bolaget blir Dennis Nobelius som idag är vd för Volvo i Schweiz. Tidigare har han varit chef för fordonsserie 90.

 

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)