JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vodafone redo för NB-IoT

Två månader tidigare än planerat har operatören Vodafone tillsammans med Huawei genomfört tester i Spanien i ett kommersiellt LTE-nät med den färska IoT-standarden NB-IoT. Vodafone räknar med en kommersiell lansering tidigt nästa år.

Soptunnor, gas- och vattenmätare liksom brandlarm är några av de tänkbara tillämpningarna för NB-IoT, den smalbandiga IoT-standarden som 3GPP klubbade i juni och som sänker tröskeln för IoT-tillämpningar i mobilnäten.

Vodafone tillhör de ivrigaste förespråkarna, företaget gjorde tester redan i våras tillsammans med Huawei och nu har duon testat tekniken i ett kommersiellt nät i Madrid. Försöket var så lyckat att Vodafone planerar att lansera NB-IoT redan i början av nästa år.

Testet gjordes i ett licensierat band på 800 MHz men företagen har inte lämnat några uppgifter om datatakter eller energiförbrukning.

NB-IoT ska på papperet ge halv duplex med maximalt 200 kbit/s i upp och nedlänk. Uteffekten är upp till 23 dBm så för enklare tillämpningar där datamängderna är små och inte läses ut särskilt ofta, ska ett lite större batteri kunna räcka upp till tio år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)